MS is een chronische ontstekingsziekte, waarbij er ontstekingen ontstaan in het centraal zenuwstelsel. Het centraal zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, de oogzenuw en het ruggenmerg. MS is chronisch dit betekent dat MS niet overgaat.
Het immuunsysteem heeft als doel om het lichaam te beschermen tegen indringers, zoals bacteriën en virussen. Soms maakt het immuunsysteem een fout door het eigen lichaam aan te vallen, waardoor een ‘auto-immuun’ aandoening kan ontstaan. Bij MS valt het lichaam dus de zenuwcellen aan. Zenuwcellen geven signalen (informatie) aan elkaar door, zo kan je bijvoorbeeld iets pakken of warmte of kou voelen. Rondom de zenuwcel ligt een beschermlaagje, ook wel myeline genoemd. Myeline is te vergelijken met het isolatielaagje rondom een stroomdraad. Wanneer er bij MS een ontsteking ontstaat, raakt dit geleidingslaagje, de myeline beschadigd. Door deze beschadiging komt de informatieoverdracht niet of tijdelijk minder goed door. Welke klachten optreden, is afhankelijk van de plek in het centraal zenuwstelsel waar de ontsteking zich voordoet.
MS komt vaak voor bij volwassenen vrouwen tussen de 20-30 jaar. Bij kinderen kan het ook voorkomen, maar is het heel erg zeldzaam. Per jaar krijgen ongeveer 10-15 kinderen in heel Nederland diagnose MS.
Klachten van MS
De klachten die bij MS ontstaan zijn afhankelijk van de plek waar de ontsteking zich voordoet in de hersenen, de oogzenuw of het ruggenmerg. Bij een oogzenuwontsteking kun je tijdelijk minder goed zien, met klachten van wazigheid en verminderd kleurenzien. Daarnaast kan je problemen krijgen ten aanzicht van de kracht, gevoel, coördinatie en aansturing van de blaas. Daarnaast zijn er ook algemene klachten die voorkomen, zoals vermoeidheid of een verminderd vermogen om te denken. Deze klachten kunnen tijdelijk zijn, maar kunnen (vooral na een langere ziekteduur) ook blijvend zijn.
Oorzaak van MS
De exacte oorzaak van MS is niet bekend. Het is een interactie tussen de genen van een persoon en omgevingsfactoren, zoals vitamine D, roken, en het doormaken van bepaalde virussen.
Behandeling
Ms kan (nog) niet genezen worden. De behandeling richt zich op het afremmen van de ziekteactiviteit. Vooralsnog zijn er alleen injecties voor kinderen. Deze worden afhankelijk van het soort middel 1 tot 3 keer per week toegediend in de spier of de huid. Als dit medicijn onvoldoende werkt is er ook nog een infuus behandeling, die één keer per maand voorkomt. Dit medicijn remt de werking van het eigen afweersysteem en heeft daarom serieuzere bijwerkingen dan de therapie door middel van prikken.
Momenteel lopen er meerdere medicatie onderzoeken in het nationaal kinder MS centrum naar medicatie in een pil vorm.
Sarita van den Berg, Verpleegkundige specialist Kinderneuro-immunologie in het Erasmus MC – Sophia Nationaal Kinder MS centrum