Meestal wordt multiple sclerose vastgesteld bij personen tussen de 20 en de 40 jaar oud; slechts bij circa 3-5% van de MS-patiënten wordt de diagnose gesteld onder de 16 jaar. (bron, MS stichting, https://msresearch.nl/over-kinder-ms) In de bloei van je leven word je ineens ziek verklaart, een enorme impact op Romy en het gezin. Gelukkig is Romy een sterke meid en kon er al vrij snel met fysiotherapie gestart worden. Maar wat doet Romy nou precies bij de fysiotherapie, en waarom is dit voor haar zo belangrijk?
Voordat Romy de diagnose MS kreeg was het een zeer actief meisje. Haar leven draaide, en doet dat nog steeds, om voetbal. Daarnaast werden er weekendjes weg, slaapfeestjes en tal van activiteiten georganiseerd. Heel normaal voor een jonge meid. De eerste aanval, welke Romy doormaakte, maakte kortdurend een einde aan dat hele onbezorgde en actieve leven, Romy leverde qua uithoudingsvermogen, kracht en balans heel veel in. De pijn die op deze momenten in de benen gevoeld werd maakte het dat Romy nog geen tien meter kon lopen, voetbal daargelaten.
De aanvallen die bij MS horen zijn gelukkig relatief kort en worden gevolgd door een periode van herstel. Het zijn deze periodes waarin fysiotherapie veel kan betekenen. Tijdens de herstelperiode, welke overigens van onbepaalde tijd is, zijn wij met Romy hard aan het trainen. Blijven voetballen is het enige wat voor Romy telt. Tijdens de fysiotherapeutische behandelingen zijn wij aan het trainen om dit doel te kunnen bewerkstelligen.
Balansoefeningen
Elke week komt Romy naar de praktijk om samen aan dit doel te werken. In de oefenzaal zijn wij bezig met het verbeteren van het algehele uithoudingsvermogen, met het oog op het volhouden van haar dagelijkse activiteiten en de voetbalwedstrijd. We zijn bezig met de kracht-training, waaraan Romy merkt dat zij de bal veel harder op de goal kon schieten. Maar natuurlijk is dit ook belangrijk, om de Westervoorste brug op te kunnen fietsen of überhaupt een stuk te wandelen. Daarnaast staat de behandeling altijd in het teken van balans, in de fysiotherapie wordt hier het woord ‘stabiliteit’ voor gebruikt. Wanneer de basis, lees de romp, goed getraind is zal de kans op blessures zeer gering zijn. Zie dit voor je als de fundering van een huis, wanneer de basis sterk is staat het huis als een blok. Bij Romy zijn wij elke week druk bezig om de ‘fundering’ sterk te houden, er vindt veel stabiliteitstraining plaats.
Krachtoefeningen
Naast het serieuze gedeelte is er ook altijd tijd voor ‘het spel van de week’, elke week is er een spelletje wat voor ‘het plezier’ gespeeld wordt. Een mini-competitie die wij met z’n tweeën elke week met veel fanatisme uitvoeren. Elke week zijn er punten te verdienen, die voor het algemeen klassement gelden. De verliezer moet aan het einde van de competitie trakteren. U kunt wel nagaan dat de ballen door de oefenzaal vliegen, want als voetballer gaat alles om winnen. Het is dan ook deze eigenschap die Romy zo sterk maakt en welke zo goed uitkomt bij de strijd tegen MS.
Hoe ervaart Romy fysiotherapie?
“Ik ga graag naar de fysio”, zegt Romy. Het is altijd gezellig met Anne en ik haal er veel goede dingen uit. We trainen vooral de benen maar vaak ook de armen. Door de kracht- en balansoefeningen die we doen ben ik veel sterker geworden. Ik hoop dat ik hierdoor kan blijven voetballen en de normale dagelijkse dingen zoveel mogelijk kan blijven doen. Ik voel me echt een stuk prettiger sinds ik wekelijks naar fysiotherapie ga.
Romy (links) met Anne Matser, fysiotherapeut bij Fysiotherapie van der Vliet in Westervoort